INBRAAKBEVEILIGING- EN ALARMSYSTEEM
Het Beveiligingssysteem wordt opgebouwd uit een centrale systeem unit (CCS) met daar bij een aantal componenten. De centrale kan van het type bedraad of draadloos zijn. De componenten die hier op aangesloten worden, kunnen dus bedraad of draadloos zijn. Alle draadloze producten geleverd door Walewein Beveiligingen zijn gekeurd en voldoen aan de juiste eisen om toegepast te worden volgens de Nederlandse regelgeving. Er bestaan diverse soorten centrales, geschikt voor verschillende risicoklassen. De merken waar Walewein Beveiligingen mee werkt zijn Jablotron, Visonic en Honywell/Galaxy. Maar ook andere merken kunnen op verzoek geleverd en gemonteerd worden.
BEDIENING
Om het systeem in en uit te schakelen is er een bedienpaneel nodig of een afstandsbediening. Deze kunnen weer bedraad of draadloos zijn. Er zijn ook bedienpanelen die het alarm in of uitschakelen door er een TAG/pasje voor te houden. Je hoeft dan geen code meer te onthouden. Ook vertellen deze bedienpanelen de status van het systeem, en of er bijzonderheden zijn. Een voorbeeld hiervan is de melding van een lege batterij in een detector.
DETECTIE
Voor het signaleren van een inbraak, wordt er gebruik gemaakt van diverse detectoren. Dit kunnen magneetcontacten zijn die signaleren als er een deur of raam geopend wordt. Daarnaast zijn er ruimtelijk werkende detectoren, die signaleren als er iemand binnen treedt. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van deze. Ook zijn er melders die reageren op het breken van glas of melders die reageren op het doorkruisen van een straal (actief infrarood).
HUISDIEREN
Wanneer er huisdieren aanwezig zijn, kan er gebruik gemaakt worden van huisdiervriendelijke detectoren. Deze melders reageren niet op de beweging van een huisdier tot een bepaald aantal kilo’s. Ook zijn er melders die buiten in een tuin geplaatst worden, of aan een gevel. Deze melders zijn ook weer
diervriendelijk en geven geen loos/vals alarm.
SIRENE
Wanneer er een inbraak gesignaleerd is, moet er gealarmeerd worden. Het is gebruikelijk dat er een geluidssignaal klinkt in de vorm van een sirene. Binnen in het pand zal er dus een sirene gemonteerd worden. Deze is in beginsel altijd bedraad, en wordt aangesloten op de centrale. Een tweede sirene kan draadloos zijn, en word gevoed van uit een stopcontact of is volledig draadloos. Het plaatsen van een flitser buiten aan de gevel of binnen, zichtbaar vanaf de straat kan een optie zijn. Maar ook het buiten plaatsen van een volledig draadloze sirene/flitser combinatie behoort tot de mogelijkheden.
MELDKAMER
Buiten het laten klinken van een sirene, is er het doormelden naar een prive (mobiele) telefoon of een PAC/ Meldkamer. Particulieren maken steeds vaker gebruik van een ingebouwde telefoonkiezer. Deze stuurt berichten naar eerder opgegeven waarschuwingsadressen. Deze telefoonkiezer kan via het vaste PSTN net werken of via VOIP via een internet modem. Wanneer er geen telefoon aanwezig is, zijn er kiezers die werken via het GSM netwerk. Doormelden naar een Meldkamer behoort zeker tot de mogelijkheden. Bij bedrijven is dit steeds vaker een eis van de verzekeraar. Doormelden via het internet / IP behoort tot de standaard mogelijkheden.